czwartek, 24 stycznia 2013

Tarta z porami i boczkiem

 
Przepyszna, ciężka jak większość tart zalanych jajkami i serem  i właśnie z tego powodu tak kusząca.
Z przepisu Oleńki:)
 
 
Przepis:
30 dkg mąki
18 dkg masła
łyżka oliwy
3 - 4 dorodne pory
15 - 20 dkg średnio tłustego wędzonego boczku
1 - 2 łyżeczki maggi
10 dkg rokpola lub innego pikatnego sera (tym razem użyłam cheddara i duńskiego sera pleśniowego z Lidla)
2 jajka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i szykujemy tortownicę o średnicy 21 - 24 cm.
Przygotowujemy ciasto, usypując z przesianej mąki kopczyk na stolnicy. W wgłębienie w kopczyku wkładamy masło i mocno siekamy. Dodajemy 2 łyżki lodowatej wody mineralnej, zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie bierzemy się za farsz. Z porów odkrajamy białe części, a zielone wystarczy podgotować na masełku, dodać trochę kalafiora czy ziemniaków, bulion warzywny, serek topiony, zmiksować i mamy pyszną zieloną zupkę). Wracając do farszu, białe części kroimy w talarki, przekładamy na sito i płuczemy, odsączamy na ściereczce.
 
 
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, najlepiej na małym ogniu. Tłuszcz otrzymany z boczku przlewamy do garnka,  dodajemy pory, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 12 - 15 min. Po 8 - 10 minutach zdejmujemy pokrywkę, żeby woda odparowała.
Zdejmujemy pory  ognia, dodajemy boczek, przyprawiamy solą i pieprzem, schładzamyi mamy czas na przygotowanie polewy. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, 2 łyżeczki soli (w zależności też od tego, jaki ser mamy), szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej i mieszamy rózgą lub widelcem. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do śmietany.


Ciastem starannie wylepiamy tortownicę ( brzeg 3 cm), wykładamy uduszone pory i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 20 min. zmniejszamy temperaturę do 175 i pieczemy jeszcze ok 30 min, do uzyskania apetycznej brązowawej skórki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz