środa, 16 stycznia 2013

Murzynek

Kolejny przepis dla wielbicieli czekolady i wszystkich jej wcieleń:)
Naprawdę pyszne ciasto, z jednej strony delikatne, z drugiej bardzo  wilgotne i  pełne smaku. Nie tak mocne jak ukochane brownie,  podobnie powoduje wzrost endorfin:)
Robi się szybko i bezproblemowo, jedliśmy od razu po przestygnięciu, choć dzień później równie dobry, jeśli nie lepszy.


Przepis:
250 g jogurtu naturalnego ( zawsze używam Activii)
200 g bardzo miękkiego masła (ważne, aby faktycznie takie było)
200 g drobnego cukru
200 g mąki pszennej
60 g kakao (dodałam nawet trochę więcej)
100 g bardzo drobno zmielonych migdałów
3 jajka
3 łyżeczki ekstraktu wanilii
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki rumu (likieru kawowego lub wody)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao 
1/4 szklanki masła

Proponuję zacząć od nagrzania piekarnika do 160 stopni.Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami. Masło i cukier utrzeć na delikatny puch, miksować nawet 12 minut.


W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami i ekstraktem z wanilii, delikatnie wymieszać trzepaczką. 


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać migdały. 


Składniki z trzech misek połączyć delikatnie mieszając( użyłam misy melaksera, w której ubijałam masło, na bardzo małych obrotach), najlepiej dzieląc na trzy partie.
Przełożyć do foremki i piec ok 70 min., pod koniec sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Chwilę zostawić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, po czym wyjąć. Ostudzone wysunąć z foremki  i polać lukrem.
Lukier przygotowujemy gotując w rondelku połączone składniki, z wyjątkiem masła,  przez około 5 - 7 minut ( tak, aby lukier zgęstniał ), po zdjęciu z ognia dodajemy masło. 
Gdy wszystkie składniki się połączą ostudzić, poczekać aż polewa trochę zgęstnieje, wyłożyć na ciasto i gotowe:)

Przepis pochodzi z Kwestii smaku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz