poniedziałek, 28 stycznia 2013

Racuszki z serka mascarpone


Kolejna wersja szybkich racuszków dla M.:) Żeby było choć trochę zdrowiej użyłam mąki pszennej pół na pół z razową.


Przepis:
125 g serca mascarpone
1,5 szklanki mąki ( u mnie pszenna i żytnia razowa)
3 łyżku cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mleka
2 duże jajka
skórka starta z jednej cytryny
ewetualnie owoce, u mnie gruszka i banan w części placuszków

Serek, mleko, jajka, ekstrakt i cukier miksujemy, po czy do gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy lub miksujemy i gotowe. Smażymy na minimalnej ilości oleju lub w ogóle bez, w zależności od jakości patelni.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz