niedziela, 20 stycznia 2013

Banoffee

Sobotnie szybkie ciasto z myślą o  małych gościach. Trafione:)
Przygotowanie zupełnie bezproblemowe, efekt powalający i barrrdzo kuszący:)



Przepis:
4 banany
225 g ciasteczek Digestive czekoladowych ( ja użyłam tych bez czekolady, częściowo też zastąpiłam ciastkami Belvita)
70 g rozpuszczonego masła
400 g kajmaku ( masy krówkowej, może być gotowa)
180 g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
śmietana kremówka ( bardzo dobrze schłodzona)
1,5 łyżki cukru pudru

Ciasteczka miksujemy, blendujemy lub "bijemy" tłuczkiem, aby uzyskać okruszki, które mieszamy z roztopionym masłem. Taką masą wykładamy formę, najlepiej tortownicę ( do wysokości 3 cm). Wstawiamy do lodówki.
Masę krówkową mieszamy  roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i letnie wykładamy na spód, po czym schładzamy przynajmniej 4 godziny.
Przed podaniem ubijamy śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Połowę bananów mieszamy ze śmietaną, którą wykładamy na schłodzoną masę kajmakową, resztą dekorujemy wierzch tarty.
Na koniec oprószamy kakao.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz