czwartek, 10 stycznia 2013

Ciasteczka owsiane


Szukając choć trochę zdrowszych, a nic nie tracących na smaku przepisów, staram się wynajdywać takie z użyciem płatków owsianych, otrębów, mąki razowej.
Właśnie dlatego zakochałam się w ciasteczkach owsianych z przepisu Doroty z Moich Wypieków.
Proste w wykonaniu i czarujące w smaku, pozwalają zaspokoić głód na słodycze bez przesadnych wyrzutów sumienia:)
 
Przepis:
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
1 szklanka drobnego cukru
200 g miękkiego masła
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych lub górskich
 
Miękkie masło utrzeć na puch, pod koniec dodając biały cukier, miksować dalej, dodać cukier brązowy, następnie dodać jajko, znowu miksować, po czym wsypać pozostałe składniki naraz i zmiksować.
Wykładać kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć łyżką i układać w sporych odległościach, ciasteczka mocno rosną na boki.
Piec ok. 15 min. w 180 stopniach, do uzyskania smakowicie brązowawych ciasteczek.
Przed zdjęciem z blachy chwilę odczekać, aby się nie pokruszyły.
Czasami do części ciasta dodaję też kakao (tyle, aby było mocno brązowe), kokos lub żurawinę. Każda wersja ma swoich miłośników.
Ciasteczka pozostają pyszne przez kilka dni, jednak ciężko tak długo się im opierać:)
 
 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz