poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tagiatelle ze szpinakiem i kurczakiem na bazie sosu pomidorowego

Wykorzystując upieczony dzień wcześniej filet z kurczaka oraz ukochany szpinak, przyrządziłam takie oto danie:)
 
 
 
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego
Przepis:
 
500 ml passaty pomidorowej
1 puszka obranych pomidorów (pelati)
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
sól, pieprz,
1  - 2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka suszonego oregano,
2  garści świeżej bazylii
 
Na gorący olej ( nie smażymy na oliwie z oliwek) wrzucamy cebulkę i na wolnym ogniu dusimy przek ok. 5 minut, po czym dodajemy pokrojony czosnek, dusimy kolejne kilka minut. Następnie dolewamy passatę oraz pelati, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, dodajemy zioła i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 40. min. Przez ten czas sos  powinen się zredukować, miksujemy.
 
 
Czekając aż zredukuje się sos, przygotowujemy szpinak, potrzebujemy:
1 opakowanie szpinaku w liściach
3 ząbki czosnku
szczypta świeżo startej gałki muszkatułowej
sól, pieprz
 
Do szpinaku przygotowanego wg zaleceń producenta ( jesli używamy mrożonego) lub świeżego zblanszowanego dodajemy czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatułową i podgrzewamy na maśle lub dobrym oleju.
 
Dorzucamy pokrojonego kurczaka oraz sos pomidorowy, jednocześnie gotując makaron do al dente.
 
 
Po przelaniu ugotowanego makaronu oliwą, wykłądamy go na talerze, nakładając na tagiatelle porcje szpinaku z kurczakim i sosem.
 
Nie zapominamy posypać całości odrobiną startego parmezanu:)
 
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz