wtorek, 15 stycznia 2013

Racuszki z jabłkami, twarożkiem i migdałami na żytniej mące

Na szybki lunch czy sobotnie spokojne śniadanie, pyszne, lekkie placuszki.
 
 
Przepis (zaczęrpnięty z niesamowitych Moich wypieków, z drobnymi modyfikacjami):
 
18 g mąki żytniej razowej
4 jajka (osobno żółtka i białka)
4  - 5 startych średnich jabłek
20 dag twarożku ( użyłam Figurki)
2 łyżki migdałów, posiekanych lub mielonych
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka miodu
trochę oleju do smażenia
cukier puder, dżem, co kto woli, do już upieczonych placuszków
 
  
Twarożek wymieszać z żółtkami, migdałami i pozostałymi składnikami, białka ubić, dodać do masy twarożkowo jabłkowej i smażyć na odrobinie oleju.
 
  
Podawać z cukrem pudrem, dżemem lub po prostu same:)
 
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz