niedziela, 13 stycznia 2013

Kotleciki z tuńczyka i ziemniaków, z sosem koperkowo - czosnkowym

Po wczorajszym obiedzie zostało nam trochę ziemniaków puree, więc postanowiłam wykorzystać je na przygotowanie szybkiego posiłku.


Dodałam tuńczyka z puszki, trochę ziół, zrobiłam szybki sosik na "figurce" oraz łyżce majonezu i naprawdę pyszny zimowy lunch gotowy.

Przepis:

Kotleciki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
ugotowane, zmiksowane ziemniaki (ok. 6 sztuk)
koperek, ewentualnie kapary
posiekana cebula
2 małe jajka
sól, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju przez ok. 4 minuty, po czym ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu.
Do tego koniecznie sosik, który spokojnie można zrobić w większej ilości, przyda sie do kanapek czy mięsa:

Sos
150 g serka Figurka
2 - 3 łyżki majonezu
2  - 3 wyciśnięte ząbki czosnku
1 opakowanie sosu koperkowo  - ziołowego Knorra

Składniki łączymy i podajemy z kotlecikami, my zjedliśmy z ogórkami w zalewie curry mojej Babci:)

 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz