czwartek, 4 kwietnia 2013

Granola

Domowa granola, kusicielka:) Do podjadania na sucho, z jogurtem, owocami, znika błyskawicznie.
 

Przepis zaczęrpnęłam z Gotuje, bo lubi i naprawdę polecam:

2,5 szklanki płatków owsianych górskich
szklanka grubo posiekanych migdałów
szklanka pestek słonecznika wymieszanych z pestkami dyni
0,5 szklanki wiórek kokosowych
0,5 szklanki miodu
0,25 szklanki oleju
0,5 szklanki brązowego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii


Suche składniki mieszamy w miesce ( sporej, bo będzie tego całkiem dużo). Miód, olej, cukier i ekstrakt umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze ok 3 minuty, do rozpuszczenia się cukru. Przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, następnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po  10 minutach mieszamy, i robimy tak jeszcze 5 razy w odstępach 5 minutowych. Studzimy, łamiemy i przekładamy do słoika, koniecznie próbując:)))




 
Smacznego!

1 komentarz: