poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Cynamonowe ciasto jogurtowe

 
 
Nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć:) Ciasto bardzo szybko się robi, a jeszcze szybciej znika. Przepis niesamowitej pani Doroty z Moich Wypieków.
 
 
Przepis:
75 g zmielonych migdałów
220 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka cynamonu
100 g drobnego cukru do wypieków
50 g golden syropu ( lub miodu)
250 ml jogurtu naturalnego, użyłam Zott  - w temperaturze pokojowej
150 ml oleju
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
 
Mąkę przesiewamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej miseczce widelcem mieszamy jajka, olej, jogurt i miód. Wsypujemy suche składniki i znowu mieszamy, w jednym kierunku, tylko do połączenia składników.
Wylewamy do przygotowanej formy.
Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Schładzamy albo i nie i jemy:)

 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz