sobota, 27 kwietnia 2013

Naprawdę wyborna rolada z indyka, ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami, owinięta w szynkę parmeńską. upieczona po dwóch dobach marynowania się. Niesamowicie soczysta, przesiąknięta smakami, naprawdę "niebo w gębie".
 
 

Przygotowałam sporą porcję, prawie 2 kg piersi z indyka, udało się kupić w dwóch kawałkach.

Przepis:
duża pierś z indyka
10 - 12 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
2 opakowania mrożonego szpinaku
opakowanie sera feta
10 - 15 plasterków szynki parmeńskiej, w zależności od ilości mięsa
czosnek, gałka muszkatołowa
odrobina soli
sznurek do obwiązania

Mięso solimy naprawdę tylko odrobinkę, gdyż w szynce i fecie jest wystarczająco smaku, rozkładamy na plasterkach szynki (położonych tak, żeby się na siebie nakładamy tworząc prostokąt, w który później owiniemy mięso),  aby uzyskać "powierzchnię", na której rozłożymy przygotowany szpinak ( zblanszowany z czosnkiem, gałką, solą i pieprzem). Na szpinak nakładamy suszone pomidory i fetę. Z mięsa formujemy kulkę owiniętą szynką, po czym owijamy sznurkiem. Moja była taka duża, że potrzebowałam pomocy M.:)
Takie gotowe zostawiamy w lodówce na dobę lub dwie. Wyjmujemy, polewamy oliwą z pozostałą z suszonych pomidorów i pieczemy około 1,5 godziny.


 

 
 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz