wtorek, 2 kwietnia 2013

Poświąteczny sprawdzony przepis na mazurek kokosowo - czekoladowy

Został jeden jedyny kawałeczek i to mało fotogeniczny, więc zdjęcia właśnie takie:) Ale przepis na pewno polecam, ciasto z Moich wypieków, biała masa  - przepis Babci, czarna masa, moja twórczość, łącznie - pychota!:)


Ciasto przepis:
35 dag mąki pszennej
50 dag cukru pudru
20 dag masła
2 zółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy resztę składników, szybko siekamy. Wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Wyjmujemy, rozwałkowujemy lub rozkładamy ręką, nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor. Schładzamy przed położeniem masy.

Masa biała to masa z przepisu na blok, tyle, że z kokosem:
kostka masła roślinnego ( 250 g)
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
3 szklanki mleka w proszku
Zagotować mieszając, do letniego dodać 3 szklanki mleka w proszku, ok. 200 g wiórków kokosowych.

Masa czarna:
200 ml smietany kremówki ( płynnej)
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego cukru
około 2 szklanek mleka w proszku

Śmietankę zagotować, dorzucić cukier i czekoladę, mieszać do połączenia składników, schłodzić i dodać mleko w proszku do gęstości..

Na chłodne ciasto wylać najpierw masę kokosowa, później czkoladową.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz