sobota, 13 kwietnia 2013

Jajka w białym sosie z sałatą i ziemniaczkami puree z koperkiem

 
Przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem - robione przez Mamę jajka w sosie śmietanowym.  Uwielbiam:) Chociaż najlepiej smakuje w domu, zrobiony przez Mamę, to taka "podróbka" też nie jest zła:)
 
 
 
Składniki na 2 osoby:
jajka ( w zależności od apetytu:)
kilka ziemniaków (w zasadzie nigdy nie jemy, ale do tego dania smakują wyśmienicie, więc 5 ugotowaliśmy)
szklanka śmietany 12%
dwie szklanki śmietany 18 %
2 łyżeczki mąki pszennej
sałata
koperek
cytryny
kilka łyżek cukru
 
 
Zaczynamy od wstawienia ziemniaków, po czym bierzemy się za  sos do sałaty:
Do miseczki wlewamy szklankę śmietany, wyciskamy sok z z połówki dużej cytryny, dodajemy 2 - 3 łyżeczki cukru i mieszamy. Sałatę dodajemy chwilę przed podaniem.

\
 
Teraz bierzemy się za sos do jajek:
W kubeczku dobrze mieszamy mąkę z odrobiną śmietany, tak aby uzyskać gładką gęstą masę. Gdy pozbędziemy się grudek, dolewamy resztę śmietany i przelewamy do garnuszka. Zagotowujemy. Dodajemy sok 1,5 cytryny, 3 łyżeczki cukru, łyżeczkę soli. Generalnie do smakum który ma być słodkawo  - cytrynowy.
Gotujemy jajka, z ziemniaków robimy puree, dodajemy trochę śmietanki, dużo koperku, sałatę dodajemy do miseczki do z sosem. Podajemy:)










Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz