czwartek, 6 października 2016

Duszony kurczak w winnym sosie z oliwkami i fenkułem.

Danie zaczerpnięte z książki Sophie Dahl, zasmakowało nawet najmłodszym.


Składniki:
oliwa
jeden kurczak, podzielony na porcje 
1 koper włoski, grubo posiekany
2 ząbki czosnku
1 wytrawnego białego wina
1 krojonych pomidorów
1 szklanka bulionu z kurczaka
0,5 szklanki zielonych oliwek

Na rozgrzaną oliwę wykładamy kurczaka, obsmażamy go przez 15 min, aż się zarumieni. Odkładamy na bok. Do tego samego garnka wrzucamy czosnek i fenkuł. Wlewamy wino, pomidory, dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dokładamy kurczaka i dusimy na małym ogniu ok 30  - 40 min., dolewając po  trochu bulion. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone oliwki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz