środa, 27 listopada 2013

Indyk miodowo musztardowy, z suszonymi morelami i śliwkami.

Smaczny obiad przy niewielkim wysiłku.


Przepis:
piersi z indyka 
suszone morele/śliwki/pomidory
sól, pieprz, tymianek
ser lazur
musztarda
miód

Warzywa:
3 duże pory
masło
sól

Indyka myjemy, solimy. Musztardę mieszamy z miodem i tymiankiem, marynujemy mięso i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.Po wyjęciu z lodówki nadziewamy każdą pierś owocami i kawałkami sera.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Najpierw pieczemy bez przykrycia, po około 15 minutach przykrywamy.
W miedzy czasie szykujemy pory. Szatkujemy, wrzucamy do garnuszka z roztopionym masłem, zalewamy wodą ( na tą ilość jakieś pół szklanki, szklanka), solimy. Dusimy najpierw pod przykryciem przez około 10 - 15 minut, później odparowujemy wodę przez kolejny kwadrans. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz