sobota, 23 listopada 2013

Ciasto bananowe z cynamonem

Przepis Nigelli na chlebek bananowy z moimi małymi modyfikacjami. Trochę mniej cukru, cynamon zamiast espresso. Banalnie proste, można nawet uznać za namiastkę szybkiego piernika. Podawane z lodami i na przykład gruszkami  zamienia się w efektowny deser. Polecam.


Przepis:
150 ml oleju ( użyłam kujawskiego)
2 jajka
150 g drobnego cukru ( dodałam trochę mniej)
175 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 średnie bardzo dojrzałe banany
3 łyżeczki cynamonu ( w oryginale rozpuszczalne espresso)

Szykujemy małą keksówkę lub 10 - 12 form do muffinek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Banany ucieramy z ekstraktem waniliowym. Dodajemy olej i dalej ucieramy. Dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli. Ucieramy dalej. Dodajemy mąkę, sodę i cynamon.
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 - 60 min. Do suchego patyczka. Nigella radzi, żeby popróbować silną wolę i poczekać przynajmniej kilka godzin, my jednak nie wytrzymaliśmy i bardzo dobrze, bo gorące było pyszne. Następnego dnia też, ale nie widzę powodu, dlaczego pozbawiać się przyjemności jedzenia takiego ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz