poniedziałek, 27 maja 2013

Zwyczajna zebra, dla początkujących:)

 
 
Składniki:
 
5 jajek
2, 5 szklanki cukru
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
 

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Jajka ubijamy z cukrem, po kilku minutach dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijamy. Gdy masa jest już gładka powoli wlewamy olej, mieszamy i dodajemy wodę. Jeszcze raz ubijamy na małych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części,  do jednej dodajemy kakao. Obie części muszą być równej gęstości, więc do jasnej części można dodać łyżkę, dwie mąki.
Przekładamy po jednej łyżce na zmianę do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą, i wstawiamy do piekarnika, od razu zmniejszając temperaturę do 170 st.
Pieczemy około godzinę, po czym sprawdzamy czy jest patyczek suchy. Od razu wyjmujemy, kroimy, gdy ostygnie.

 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz