piątek, 31 maja 2013

Sernik zniewalający



Składniki:
1 kg sera ( użyłam sera sernikowego Pilos z Lidla)
125 ml śmietany kremówki
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego, śmietankowego
1,5 szklanki cukru pudru
5 jajek
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Polewa:
300 ml gęstej śmietany 18 %
4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, przygotowujemy tortownicę o średnicy 21 cm. Nagrzewamy piekarnik do 175 st.

W misie miksera umieszczamy ser, cukier i mąkę, miksujemy na średnich obrotach, do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując na średnich obrotach około 30 sec.  po każdym.
Dodajemy śmietanę i ekstrakt, miksujemy do połączenia składników.
Przelewamy do formy, pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy do temperatury 120 st, i pieczemy przez półtorej godziny.
Wyjąć z piekarnika, wysmarować śmietaną 18% wymieszaną z cukrem pudrem i piec jeszcze 15 - 20 min.
Sernik wystudzić i umieścić w lodówce na przynajmniej 12 godzin.
Podawać z owocami, sosami owocowymi. U mnie śliwki.
Za przepis dziękuję Asi z Kwestii smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz