wtorek, 5 marca 2013

Risotto z idykiem, brokułami i improwizowanym pesto

Szybkie, proste danie, można dowolnie modyfikować w zależności od zawartości lodówki.

 
Gotujemy ryż (tym razem pełnoziarnisty, może prawdziwy do risotto), brokuły, smażymy, pieczemy lub "parujemy" kurczaka bądź indyka, delikatnie mieszamy, dodając przyprawy, ale tylko lekkie, sól, pieprz, trochę pietruszki suszonej, ewentualnie kilka kropel maggi.
Robimy pesto. Kilka suszonych pomidorów, garść pestek dyni, dwie - trzy garście świeżych liści bazylii, parmezan, oliwa z oliwek, użyłam dwóch rodzajów, zwykłej oraz aromatyzowanej czosnkiem i chili, oba składniki smmaczie wyczuwalne. Wszystko miksujemy, dodajemy do ryżu.
Dekorujemy parmezanem.
 
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz