czwartek, 31 lipca 2014

Ryż z tuńczykiem, pomidorami, papryką i odrobiną boczku

Danie na lekki obiad, z wykorzystaniem świeżych pomidorów. Ryż można wymienić na kaszę jaglaną.Polecam.



Składniki:
200 g ryżu długoziarnistego
2 puszki tuńczyka, w sosie własnym lub oleju
4 duże dojrzałe pomidory
2 duże plastry boczku
papryka
kulka mozarelli
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
średnia cebula
sól,pieprz, oregano

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy boczek, cebulę, czosnek. Po chwili dodajemy paprykę. Chwilę dusimy, dodajemy pokrojone pomidory i tuńczyka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut, dokładamy ugotowany ryż. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Dorzucamy pietruszkę, mozarellę. Podajemy



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz