środa, 30 lipca 2014

Biszkopt z truskawkami

Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Bardzo prosty, smaczny, pieczony od razu z truskawkami.


Składniki:
8 jajek
150 g cukru
300 g mąki pszennej
500 g truskawek bez szypułek,przekrojonych na połówki
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, szykujemy tortownicę 28 - 30 cm, smarujemy masłem i wysypujemy bułką.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Nadal miksując powoli dodajemy cukier, następnie żółtka, po każdym miksując 15 - 20 sekund.
Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy, na wierzchu układamy truskawki.
Pieczemy przez 30 min. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz