niedziela, 21 lutego 2016

Budyń z prażonej kaszy jaglanej, z mlekiem kokosowym i duszonymi na maśle jabłkami

Jedno z pyszniejszych dań ostatnio przygotowanych, naprawdę polecam. Delikatnie słodkawe, dzięki prażeniu kaszy nabiera głębszego smaku, mleko kokosowe i masło (mała ilość) też robią swoje.


Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki wrzącej wody
1 szklanka mleka kokosowego
cukier waniliowy
1 banan
2 łyżeczki cynamonu
150 g serka homogenizowanego
100 g gęstego jogurtu naturalnego
2 jabłka
2 łyżki masła

Kaszę prażymy w garnku, na małym ogniu. Gdy zacznie delikatnie dymić, zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy ok 15 - 20 min. (zależy od kaszy). Do miękkiej kaszy dodajemy banana, cynamon, mleko kokosowe, miksujemy na gładką masę. W międzyczasie przez ok 7 minut dusimy na maśle jabłko, starte bądź pokrojone w kostkę. 
Serek mieszamy z jogurtem, układamy na zmianę z budyniem.  Na wierzch wykładamy jabłko. Można polać odrobiną miodu/syropem z agawy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz