poniedziałek, 27 stycznia 2014

Tort brownie z kremem orzechowym, fistaszkami i karmelem

Tort urodzinowy. Pycha.


Przepis z książki Doroty z Moich Wypieków, z drobnymi modyfikacjami.
Składniki na jedno brownie ( zrobiłam dwa):
200 g gorzkiej czekolady
135 g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
80 g przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa, sos i orzeszki:
Masa ( zrobiłam z 1,5 porcji), podaję składniki na 1 porcję:
200 g masła orzechowego ( u mnie z kawałkami orzechów, ale może być również gładkie)
250 g sera mascarpone

Sos karmelowy:
1/4 szklanki wody
150 g cukru
1/3 szklanki śmietany kremówki, w temperaturze pokojowej.

Orzeszki:
200 g solonych fistaszków, uprażonych na patelni

Przygotować tortownicę 21 cm, a piekarnik nagrzać do 180 st.
Masło topimy z czekoladą w kąpieli wodnej.  W misce delikatnie mieszamy jajka z cukrem i ekstraktem. Dodajemy czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Możemy już przelać do formy i piec 25  - 35 min., tak aby ciasto było mokre, jednak patyczek suchy:)
Studzimy.
Dwie trzecie masy wykładamy na brownie, przykrywamy drugim ciastem i pokrywamy pozostałą częścią kremu.
Na patelni lub w rondlu z grubym dnem łączymy cukier z wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy kilkanaście minut, absolutnie nie mieszając, do uzyskania bursztynowego koloru sosu. Zdejmujemy z ognia i ostrożnie dodajemy śmietanę (będzie się mocno pienić), energicznie mieszając do ładnego połączenia śmietany z karmelem. Studzimy.

Na przygotowane blaty z masą wysypujemy uprażone orzeszki i polewamy pysznym sosem.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz