Z wynalezionych w lodówce składników powstała pyszna obiado - kolacja.
Składniki
10 - 15 brukselek przekrojonych na pół
15 plasterków dobrego salami, ewentualnie prosciutto lub serano
ser camembert lub jakikolwiek inny, np. lazur
2 jajka
śmietana 12 lub 18 procent
ciasto francuskie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciastem francuskim wykładamy niewielką formę i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy około 15 - 20 min. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze kilka minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy szynkę z brukselką, a ser siekamy i łączymy ze śmietaną i jajkami. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na ciasto i warzywa z szynką. Zapiekamy około 30 minut. Na koniec posypujemy roszponką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz