poniedziałek, 28 października 2013

Tarta na gotowym cieście francuskim, z dużą ilością sera, salami, brukselką i roszponką.

Przed sobotnim wyjściem coś wzmacniającego, a jednak choć trochę zdrowego.
Z wynalezionych w lodówce składników powstała pyszna obiado - kolacja.

Składniki
10 - 15 brukselek przekrojonych na pół
15 plasterków dobrego salami, ewentualnie prosciutto lub serano
ser camembert lub jakikolwiek inny, np. lazur
2 jajka
śmietana 12 lub 18 procent
ciasto francuskie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciastem francuskim wykładamy niewielką formę i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy około 15  - 20 min. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze kilka minut. W międzyczasie na  patelni podsmażamy szynkę z brukselką, a ser siekamy i łączymy ze śmietaną i jajkami. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na ciasto i warzywa z szynką. Zapiekamy około 30 minut. Na koniec posypujemy roszponką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz