wtorek, 10 września 2013

Racuszki na serku poznańskim, ze śliwkami

W końcu na serku poznańskim, kupionym w Poznaniu:)
Smaczne, dobrze smażą się na symbolicznej ilości oleju, wg M. najlepsze posmarowane Nutellą, ale spokojnie wystarczy trochę cukru podru.

 Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego
serek poznański ( można użyć słodkiego serka homogenizowanego i pominąć cukier lub dodać tylko jedną łyżeczkę)
15  - 20 śliwek, umytych, przekrojonych na połowę

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śliwki, smażymy na małym ogniu na minimalnej ilości tłuszczu.
Podajemy z Nutellą, cukrem pudrem, śmietaną, czy każdym innym smaczkiem:)


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Serek poznański - najlepszy! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie:) I wielozadaniowy:) Dzisiaj jedzony z owocami z nalewki malinowej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuszki, mniam! :)) Bardzo ładne zdjęcia (: Obserwuję :))

    OdpowiedzUsuń