niedziela, 10 lutego 2013

Krajanka orzechowo kajmakowa

Bardziej owsiany batonik niż ciasto. Banalne w przygotowaniu, najwięcej czasu zabierze posiekanie orzechów i czekolady:)

 
Przepis:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki orkiszowej
łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka cukru demerera
kostka roztopionego masła (250 g)
szklanka osiekanych orzechów włoskich
szklanka czekolady, użyłam gorzkiej i mlecznej
ok. 500 g masy kajmakowej
 
Mąkę łączymy z płatkami, cukrem i sodą, po czym zalewamy roztopionym masłem. Mieszamy do połączenia składników. Połowę tak przyrządzonych płatków wykładamy do tortownicy lub formy i zapiekamy ok 15. min w temperaturze 160 stopni.
Wyjmujemy i na gorący spód wykładamy czekoladę, orzechy i masę kajmakową ( którą lepiej wcześniej troche podgrzać).
To wszystko posypujemy pozostałymi płatkami i zapiekamy ok 40 min. do uzyskania lekko brązowego wierzchu naszego batonika.
 


 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz