niedziela, 29 czerwca 2014

Sernik z truskawkami

Zdjęcie nie oddaje "pychoty" tego sernika. Zdecydowanie polecam.


Składniki
340 g ciasteczek owsianych
60 g masła

1 kg twarogu
1 szklanka śmietany kremówki 36 procent
125 g serka mascarpone
4 jajka
sok z całej cytryny
1i1/3 drobnego cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
600 g truskawek

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szykujemy tortownicę o średnicy 26 – 28 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Ciasteczka blendujemy, bijemy czy wybieramy inny sposób, aby były dość miałkie:)
Łączymy z roztopionym masłem i wykładamy do formy.

Wszystko oprócz truskawek umieszczamy w mikserze, mieszamy do połączenia się składników.
Masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy w nią połówki truskawek.

Pieczemy 80 – 90 minut w 150 stopniach, studzimy w lekko otwartym piekarniku.


Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków, z małymi modyfikacjami.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz