Zdjęcie nie oddaje "pychoty" tego sernika. Zdecydowanie polecam.
Składniki
340 g ciasteczek owsianych
60 g masła
1 kg twarogu
1 szklanka śmietany kremówki 36
procent
125 g serka mascarpone
4 jajka
sok z całej cytryny
1i1/3 drobnego cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
600 g truskawek
Składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Szykujemy tortownicę o średnicy 26 –
28 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Ciasteczka blendujemy, bijemy czy
wybieramy inny sposób, aby były dość miałkie:)
Łączymy z roztopionym masłem i
wykładamy do formy.
Wszystko oprócz truskawek umieszczamy
w mikserze, mieszamy do połączenia się składników.
Masę wylewamy na przygotowany spód i
wkładamy w nią połówki truskawek.
Pieczemy 80 – 90 minut w 150
stopniach, studzimy w lekko otwartym piekarniku.
Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków, z małymi modyfikacjami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz