wtorek, 17 czerwca 2014

Makaron soba, cukinia, sos pomidorowy


Lekki, smaczny, bezproblemowy obiad.


Składniki:
Makaron razowy soba
3 cukinie
0,7 litra passaty
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
cebula
3/4 szklanki śmietany 18 procent gęstej
oregano

Siekamy cebulę, podsmażamy na oleju, po 3 - 4 minutach dodajemy czosnek. Po chwili wlewamy passatę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, ewentualnie ponownie doprawiamy.
W międzyczasie cukinię myjemy i kroimy na mniejsze lub większe kawałki, delikatnie solimy i dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą al dente.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz