poniedziałek, 7 lipca 2014

Zupa "bobowa"

Zupa "bobowa", z marchewką i pietruszką, grzankami z wędzonym serem, solą morską i pestkami słonecznika. Pomysł zaczerpnięty od Sumik z moimi modyfikacjami:)

Składniki:
350 g bobu
1 litr zdrowego bulionu
1 średnia cebula
 2 - 3 średnie marchewki
1 pietruszka
2 - 3 kromki chleba razowego
kawałek wędzonego sera
sól morska
pieprz
2 łyżki dobrej oliwy
uprażone pestki słonecznika

Warzywa gotujemy w wodzie bez soli, najpierw wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę, chwilę później bób, który gotuje się krócej. Obieramy bób i wrzucamy na zeszkloną cebulkę. Zalewamy bulionem, dorzucamy marchew i pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy.
Chleb kroimy w kostkę, posypujemy 2 garściami startego sera, posypujemy solą morską i polewamy oliwą, u mnie z peperoncino, mieszamy i wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 st. W międzyczasie podprażamy słonecznik. Podajemy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz