sobota, 28 czerwca 2014

Pieczona myszka (kulka wieprzowa:) z kaszą jaglaną

Najważniejsze w tym daniu jest długie marynowanie mięsa w odpowiedniej ilości przypraw i pieczenie do uzyskania kruchego, smakowitego mięcha.


Składniki:
Mięso myszka - około 600 g
sól, pieprz
cebula
200 ml oleju

100 g kaszy jaglanej
cebulka
szczypior
papryka
dwie garście posiekanej młodej kapusty
kilka listków mięty
sól, pieprz

Mięso porządnie solimy, pieprzymy i obkładamy plastrami cebuli. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Po wyjęciu polewamy olejem i pieczemy 1,5 - 2 godziny w 220 stopniach.
Kaszę gotujemy, w międzyczasie na oliwie podsmażamy cebulkę, paprykę i kapustę. Do warzyw al dente dodajemy ugotowaną kaszę i szczypior. Solimy, pieprzymy, dodajemy trochę świeżej mięty.
Podajemy z upieczonym mięsem.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz