Najważniejsze w tym daniu jest długie marynowanie mięsa w odpowiedniej ilości przypraw i pieczenie do uzyskania kruchego, smakowitego mięcha.
Składniki:
Mięso myszka - około 600 g
sól, pieprz
cebula
200 ml oleju
100 g kaszy jaglanej
cebulka
szczypior
papryka
dwie garście posiekanej młodej kapusty
kilka listków mięty
sól, pieprz
Mięso porządnie solimy, pieprzymy i obkładamy plastrami cebuli. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Po wyjęciu polewamy olejem i pieczemy 1,5 - 2 godziny w 220 stopniach.
Kaszę gotujemy, w międzyczasie na oliwie podsmażamy cebulkę, paprykę i kapustę. Do warzyw al dente dodajemy ugotowaną kaszę i szczypior. Solimy, pieprzymy, dodajemy trochę świeżej mięty.
Podajemy z upieczonym mięsem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz