Na szybki lunch czy sobotnie spokojne śniadanie, pyszne, lekkie placuszki.
Przepis (zaczęrpnięty z niesamowitych Moich wypieków, z drobnymi modyfikacjami):
18 g mąki żytniej razowej
4 jajka (osobno żółtka i białka)
4 - 5 startych średnich jabłek
20 dag twarożku ( użyłam Figurki)
2 łyżki migdałów, posiekanych lub mielonych
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka miodu
trochę oleju do smażenia
cukier puder, dżem, co kto woli, do już upieczonych placuszków
Twarożek wymieszać z żółtkami, migdałami i pozostałymi składnikami, białka ubić, dodać do masy twarożkowo jabłkowej i smażyć na odrobinie oleju.
Podawać z cukrem pudrem, dżemem lub po prostu same:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz