Kolejny przepis dla wielbicieli czekolady i wszystkich jej wcieleń:)
Naprawdę pyszne ciasto, z jednej strony delikatne, z drugiej bardzo wilgotne i pełne smaku. Nie tak mocne jak ukochane brownie, podobnie powoduje wzrost endorfin:)
Robi się szybko i bezproblemowo, jedliśmy od razu po przestygnięciu, choć dzień później równie dobry, jeśli nie lepszy.
Przepis:
250 g jogurtu naturalnego ( zawsze używam Activii)
200 g bardzo miękkiego masła (ważne, aby faktycznie takie było)
200 g drobnego cukru
200 g mąki pszennej
60 g kakao (dodałam nawet trochę więcej)
100 g bardzo drobno zmielonych migdałów
3 jajka
3 łyżeczki ekstraktu wanilii
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki rumu (likieru kawowego lub wody)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki masła
Proponuję zacząć od nagrzania piekarnika do 160 stopni.Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami. Masło i cukier utrzeć na delikatny puch, miksować nawet 12 minut.
W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami i ekstraktem z wanilii, delikatnie wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać migdały.
Składniki z trzech misek połączyć delikatnie mieszając( użyłam misy melaksera, w której ubijałam masło, na bardzo małych obrotach), najlepiej dzieląc na trzy partie.
Przełożyć do foremki i piec ok 70 min., pod koniec sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Chwilę zostawić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, po czym wyjąć. Ostudzone wysunąć z foremki i polać lukrem.
Lukier przygotowujemy gotując w rondelku połączone składniki, z wyjątkiem masła, przez około 5 - 7 minut ( tak, aby lukier zgęstniał ), po zdjęciu z ognia dodajemy masło.
Gdy wszystkie składniki się połączą ostudzić, poczekać aż polewa trochę zgęstnieje, wyłożyć na ciasto i gotowe:)
Przepis pochodzi z Kwestii smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz