sobota, 13 lutego 2016

Muffinki ze szpinakiem i fetą

W miarę zdrowy przepis dla małych i dużych. Następnym razem na mące razowej. Przyda się dla maluszków unikających szpinaku:))



Składniki:
250g szpinaku
troszkę startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz,
2 ząbki czosnku
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
łyżeczka cukru
4  łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
0,5 szklanki oleju
150 g sera fera
pestki dyni

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, szykujemy formę do muffinek.
Szpinak doprowadzamy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i gałką. Odciskamy wodę, siekamy.
W misce mieszamy mąkę przesianą z proszkiem i sodą, cukier, sól, jogurt, mleko, jajka oraz olej.
Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do foremek, posypujemy pestkami.
Pieczemy około 30 min., do suchego patyczka.


Smacznego!
Przepis z modyfikacjami z bloga Mamy Emily:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz