Na zwykłej, pszennej mące, następnym razem zmienię na zdrowszą.
Składniki:
4 dojrzałe banany, rozgniecione
75 g rozpuszczonego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko delikatnie roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Keksówkę smarujemy masłem bądź oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, banany rozgniecione widelcem, a mąka przesiana z sodą oczyszczoną i solą.
W misce mieszamy banany z rozpuszczonym masłem, dodajemy cukier, wanilię, jajko, na końcu mąkę z sodą i solą. Połączyć przy pomocy rózgo lub miksera.
Piec do suchego patyczka, około godziny.
Smacznego!
Przepis to kolejna zdobycz z Moich Wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz