niedziela, 14 lutego 2016

Kasza jaglana, pieczone buraki, jabłko, pestki dynii - świetne na śniadanie lub podwieczorek

Szukając inspiracji na lekkie danie z pieczonymi burakami, znalazłam ciekawy przepis  w książce Jaglany detoks i zrobiłam coś podobnego:)


Składniki:
Pieczone buraki pokrojone w kostkę
Surowe jabłko pokrojone w kostkę
ugotowana kasza jaglana
pestki dyni 
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
syrop z agawy lub miód

Kaszę gotujemy (szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody, zanim zaczniemy gotowanie przelewamy kilka razy zimną wodą i raz wrzątkiem, po czym gotujemy około 15 min w posolonej wodzie).
Pieczenie buraków można zaplanować dzień, dwa wcześniej i później tylko z nich korzystać:)
Pieczemy w 190 stopniach, najlepiej długą, smukłą odmianę buraków. W naczyniu żaroodpornym, po dokładnym umyciu ich, nie obierając ze skóry. Można też każdego osobno zawinąć w folię aluminiową, nie używając naczynia żaroodpornego.
Buraki, jabłko kroimy, składniki dressingu - cytrynę, miód/syrop, sól, pieprz mieszamy. Wszystko układamy w miseczce.

 



 Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz