niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto bananowe na mące razowej i ciemnym cukrze

Kolejny przepis na ciasto bananowe, tym razem zaczerpnięty z White Plate, zmieniłam rodzaj mąki i zmniejszyłam ilość cukru. Ciasta bananowe to ten rodzaj wypieków, które znikają zanim ostygną. To bardzo zyskało po zmianie na mąkę razową.


Składniki:
3 banany
140 g ciemnego cukru
120 g miękkiego masła
2 jajka
250 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę smarujemy masłem.
Masło ucieramy z jajkami, wanilią i cukrem.
Dodajemy mąkę z proszkiem. Na koniec dokładamy ugniecione widelcem banany.
Pieczemy do suchego patyczka, około 60 min.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz