Oto przepis na trochę bardziej sycącą wersję podania truskawek.
Składniki:
Około 300 g truskawek
szklanka mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki drobnego cukru
cukier waniliowy
2 łyżki cukry brązowego
szczypta soli
2 jajka
galaretka truskawkowa
gorzka czekolada
Mieszamy składniki naleśników, mąkę, mleko, jajka, sól, drobny cukier. Smażymy naleśniki.
Można użyć sprawdzonego własnego przepisu, ten znalazłam gdzieś w starych zapiskach i mnie nie zachwycił, ale reszcie smakował bardzo:)
W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Na patelnię wrzucamy umyte owoce, podlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy cukier waniliowy i brązowy. Dusimy aż truskawki będą miękkie. Dodajemy galaretkę, mieszamy, zestawiamy z ognia.
Podajemy polane czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali.
I po minucie:)
:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz