niedziela, 17 sierpnia 2014

Sernik nowojorski z przepisu Nigelli

Kolejny sernik wypróbowany. Smakował nam, ładnie się prezentuje, z lodami czy owocami pyszny, a poza tym bardzo łatwy.


Składniki:
Spód:
250 g ciasteczek owsianych, drobno pokruszonych lub zblendowanych
3 łyżki drobnego cukru
150 g roztopionego masła

Ser:
750 g sera śmietankowego
225 g drobnego cukru
6 dużych jajek, białka oddzielone od żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 ml śmietany kremówki - gęstej
150 ml kwaśnej śmietany 18 procent
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Piekarnik 170 st., tortownica 24 cm.
Przygotowujemy spód krusząc ciasteczka i mieszając je z cukrem i stopionym masłem, po czym wykładamy na przygotowaną tortownicę i umieszczamy w lodówce na około 20 min.
Piekarnik nagrzewamy. W dużej misce ucieramy ser, cukier, żółtka i wanilię. Nadal mieszając stopniowo dokładamy obie śmietany oraz sól i skórkę z cytryny.
W osobnej misie ubijemy białka na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą twarogową i wykładamy na przygotowany spód.
Pieczemy około 1 i 15 minut, do uzyskania złotobrązowego odcienia.
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku jeszcze na 2 godziny. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz