czwartek, 21 sierpnia 2014

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne, pachnące. Ze śliwkami, których teraz zatrzęsienie. Polecam.


Składniki:
250 g jogurtu greckiego
2 jajka
295 g mąki pszennej
150 ml oleju
50 g miodu
100 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 - 1,5 kg śliwek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 24 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy cukier. W osobnym naczyniu umieszczamy jogurt, olej, miód i jajka. Mieszamy widelcem lub rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki i znowu delikatnie mieszamy, uważając, aby robić to tylko w jedną stronę.
Wykładamy do formy i nakładamy śliwki ( rozcięciem ku górze). Pieczemy około 1.15 h, najważniejsze, że do suchego patyczka. 







Smacznego!
Za przepis dziękuję niezastąpionej Dorocie z Moich Wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz