Na podwieczorek, drugie śniadanie, do kawy, Zwyczajne, smaczne ciasto, niezbyt słodkie, na zdrowszej mące niż robiły babcie:)
Składniki:
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
0,5 szklanki oleju kokosowego ( oleju rzepakowego lub roztopionego masła)
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g drobnego cukru
8- 10 jabłek
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem.
Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Powoli dodajemy olej i ekstrakt. Dosypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę. Miksujemy, dodajemy mleko.
Masę przelewamy do foremki i wykładamy na nią jabłka.
Pieczemy ok 45 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Za inspirację dziękuję White Plate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz