Banalnie prosty, szybki, bardzo smaczny.
Składniki:
35 dkg mąki krupczatki
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
200 g zimnego masła
Masa:
100 g gorzkiej czekolady
masa kajmakowa/krówkowa - puszka 400 g
Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, usypujemy rożek, dodajemy żółtka, śmietanę, na koniec posiekane masło. Szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na 1 - 2 godziny.
Nagrzewamy piekarnik na 200 st. Ciasto wykładamy do foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Czekoladę rozpuszczamy, miksujemy z delikatnie podgrzanym kajmakiem. Wylewamy na ciasto, studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz