Składniki:
125 g masła
250 g ciemnego cukru ( może być biały)
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
250 ml mleka
300 g mąki pszennej
4 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kawy Inki
2 łyżki kakao
2 jajka
Polewa:
1/3 szklanki śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka Inki
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy miód, powidła, cynamon, przyprawę i kakao. Podgrzewamy jeszcze minutę na średnim ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i dokładamy sodę, inkę, mleko i roztrzepane jajka. Dokładnie i szybko mieszamy, po czym powoli, cały czas mieszając wsiewamy mąkę. Gdyby pojawiły się grudki możemy użyć miksera.
Przelewamy do formy i pieczemy około 50 min., do suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy na spokojnie. Całkowicie wystudzony piernik rozkrajamy na pół i przekładamy powidłami wymieszanymi ze skórką pomarańczową. Przygotowujemy polewę ( zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy kawę i czekoladę, dokładnie mieszamy) i ciepłą polewamy piernik.
Smacznego!
Za przepis dziękuję Asi z Kwestii Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz