niedziela, 21 lutego 2016

Budyń z prażonej kaszy jaglanej, z mlekiem kokosowym i duszonymi na maśle jabłkami

Jedno z pyszniejszych dań ostatnio przygotowanych, naprawdę polecam. Delikatnie słodkawe, dzięki prażeniu kaszy nabiera głębszego smaku, mleko kokosowe i masło (mała ilość) też robią swoje.


Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki wrzącej wody
1 szklanka mleka kokosowego
cukier waniliowy
1 banan
2 łyżeczki cynamonu
150 g serka homogenizowanego
100 g gęstego jogurtu naturalnego
2 jabłka
2 łyżki masła

Kaszę prażymy w garnku, na małym ogniu. Gdy zacznie delikatnie dymić, zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy ok 15 - 20 min. (zależy od kaszy). Do miękkiej kaszy dodajemy banana, cynamon, mleko kokosowe, miksujemy na gładką masę. W międzyczasie przez ok 7 minut dusimy na maśle jabłko, starte bądź pokrojone w kostkę. 
Serek mieszamy z jogurtem, układamy na zmianę z budyniem.  Na wierzch wykładamy jabłko. Można polać odrobiną miodu/syropem z agawy.


Smacznego!

Szybkie ciasto jogurtowe - świetne na śniadanie

Ciasto, do przygotowania którego nie potrzeba wagi ani miksera. Odmierzamy kubeczkiem po jogurcie.



Składniki:
1 kubek jogurtu naturalnego 200 g
3 kubki mąki ( umyte  - po jogurcie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubek oleju rzepakowego
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka cukru



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, szykujemy tortownicę o średnicy 21 - 22 cm.
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy resztę składników, mieszamy mieszadłem do połączenia składników.
Pieczemy 35 min, do suchego patyczka.



Smacznego!
Za przepis dziękuję Kwestii Smaku.

poniedziałek, 15 lutego 2016

Dżem truskawkowy z chia i ciemnym cukrem

Szybki dżem truskawkowy z mrożonych truskawek z dodatkiem nasion chia i ciemnego cukru.
Miła alternatywa dla słodyczy.


Składniki:
450 g mrożonych truskawek
2 łyżki nasion chia
3 łyżki ciemnego cukru

Truskawki umieszczamy w garnku, podgrzewamy aż puszczą soki, blendujemy i dusimy na małym ogniu jeszcze około 15  - 20 min. Dodajemy cukier i nasiona, przekładamy do słoika. 



Smacznego!


niedziela, 14 lutego 2016

Kasza jaglana, pieczone buraki, jabłko, pestki dynii - świetne na śniadanie lub podwieczorek

Szukając inspiracji na lekkie danie z pieczonymi burakami, znalazłam ciekawy przepis  w książce Jaglany detoks i zrobiłam coś podobnego:)


Składniki:
Pieczone buraki pokrojone w kostkę
Surowe jabłko pokrojone w kostkę
ugotowana kasza jaglana
pestki dyni 
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
syrop z agawy lub miód

Kaszę gotujemy (szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody, zanim zaczniemy gotowanie przelewamy kilka razy zimną wodą i raz wrzątkiem, po czym gotujemy około 15 min w posolonej wodzie).
Pieczenie buraków można zaplanować dzień, dwa wcześniej i później tylko z nich korzystać:)
Pieczemy w 190 stopniach, najlepiej długą, smukłą odmianę buraków. W naczyniu żaroodpornym, po dokładnym umyciu ich, nie obierając ze skóry. Można też każdego osobno zawinąć w folię aluminiową, nie używając naczynia żaroodpornego.
Buraki, jabłko kroimy, składniki dressingu - cytrynę, miód/syrop, sól, pieprz mieszamy. Wszystko układamy w miseczce.

 



 Smacznego!


Ciasto bananowe na mące razowej i ciemnym cukrze

Kolejny przepis na ciasto bananowe, tym razem zaczerpnięty z White Plate, zmieniłam rodzaj mąki i zmniejszyłam ilość cukru. Ciasta bananowe to ten rodzaj wypieków, które znikają zanim ostygną. To bardzo zyskało po zmianie na mąkę razową.


Składniki:
3 banany
140 g ciemnego cukru
120 g miękkiego masła
2 jajka
250 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę smarujemy masłem.
Masło ucieramy z jajkami, wanilią i cukrem.
Dodajemy mąkę z proszkiem. Na koniec dokładamy ugniecione widelcem banany.
Pieczemy do suchego patyczka, około 60 min.



Smacznego!


sobota, 13 lutego 2016

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą, fetą, pestkami dynii.

Efektownie, szybko, zdrowo.


Składniki:
Pieczone buraki
Rukola
Feta
Pestki dynii ( dobrze byłoby podprażyć)
Ocet balsamiczny

Pieczenie buraków można zaplanować dzień, dwa wcześniej i później tylko z nich korzystać:)
Pieczemy w 190 stopniach, najlepiej długą, smukłą odmianę buraków. W naczyniu żaroodpornym, po dokładnym umyciu ich, nie obierając ze skóry. Można też każdego osobno zawinąć w folię aluminiową, nie używając naczynia żaroodpornego.
Gdy już będą upieczone i wystudzone, obieramy potrzebną ilość, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy kolejne składniki sałatki.



Smacznego!

Muffinki ze szpinakiem i fetą

W miarę zdrowy przepis dla małych i dużych. Następnym razem na mące razowej. Przyda się dla maluszków unikających szpinaku:))



Składniki:
250g szpinaku
troszkę startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz,
2 ząbki czosnku
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
łyżeczka cukru
4  łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
0,5 szklanki oleju
150 g sera fera
pestki dyni

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, szykujemy formę do muffinek.
Szpinak doprowadzamy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i gałką. Odciskamy wodę, siekamy.
W misce mieszamy mąkę przesianą z proszkiem i sodą, cukier, sól, jogurt, mleko, jajka oraz olej.
Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do foremek, posypujemy pestkami.
Pieczemy około 30 min., do suchego patyczka.


Smacznego!
Przepis z modyfikacjami z bloga Mamy Emily:)