niedziela, 14 kwietnia 2013

Kurczak na butelce, wykonanie M.:)

Łatwy w wykoniu przepis na aromatycznego kurczaka w chrupiącej skórce.
 
 
 
 
Zaczynamy od kupna "szczęśliwego" kurczaka. Czyścimy go i na co najmniej 24 godziny umieszczamy w mieszance przypraw  i oliwy. U nas papryka ostra, słodka, curry, sól, zioła prowansalskie, świeży rozmaryn.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i nakładamy kurczaka na butelkę piwa, z której wcześniej odlaliśmy pół szklanki. Stawiamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i czekamy, aż zacznie pachnieć. Co jakś czas polewamy piwem, które wcześniej odlaliśmy.
Kurczak powinien być gotowy po ok. 1,5 do 2 godzin.
Podajemy z pieczonymi warzywami, sałatką, bagietką i piwem:)


 
 









Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz